Bloembollen - Desinfectie pelmachine

Wij helpen u graag geurloos te desinfecteren zonder nadelige bijwerkingen!


Hoe voorkomt u stankoverlast bij desinfectie van de pelmachine?
Bij de verwerking van bloembollen wordt in de sector veel perazijnzuur gedoseerd via een spray op de pelmachine. Deze techniek wordt al jaren toegepast om de verspreiding van zuur, veroorzaakt door de schimmel fusarium oxysporum, via het water en de oppervlakken van de pelmachine te onderdrukken. Om het pellen te vergemakkelijken worden ze bevochtigd, maar hierdoor verspreidt de fusarium zich eenvoudig via bewegende delen over de gehele machine. In het verleden is door veel onderzoeksbureaus onderzoek gedaan naar het beheersen van fusarium en andere ziekteverwekkende pathogenen op oppervlakken. Het juist doseren van een geschikt desinfectiemiddel in de vorm van perazijnzuur werkt, maar kent ook nadelen omdat oppervlakken en mensen in contact komen met dit agressieve middel. We zetten de meest voorkomende nadelen op een rij:

 1. Stankoverlast
 2. Irritatie aan de ogen
 3. Hoofdpijn
 4. Duizeligheid
 5. Misselijkheid
 6. Aantasting van de pelmachine

In het veiligheidsinformatieblad van perazijnzuur producten is punt 1 t/m 5 aangegeven. Punt 6 is aangegeven in de vorm van ‘corrosief’. Andere hoog geconcentreerde gestabiliseerde waterstofperoxide zijn ook corrosief, maar kunnen bij een concentratie van 1% een heel stuk milder zijn dan perazijnzuur.

 

Geurloos de watervoorziening van de pelmachine desinfecteren.

Een volledige productieruimte stinkt enorm naar perazijnzuur bij een relatief lage dosering van ongeveer 1%. Mensen die de hele dag aanwezig zijn in deze ruimte ervaren hierdoor  nadelige bijwerkingen. Daarnaast ervaart u als ondernemer de klachten van uw werknemers. U wordt hiermee geconfronteerd en dit is gewoon vervelend. Ook als je niet de gehele dag in de ruimte aanwezig bent merk je het direct. De penetrante lucht is zeer herkenbaar en nooit prettig. Soms wordt er door een toeleverancier geadviseerd een aangenamere geurstof mee te doseren, deze geurstoffen verminderen echter de stabiliteit (anders waren ze in het concentraat door de producent al wel toegevoegd). Gelukkig is er een alternatief in de vorm van een andere gestabiliseerde waterstofperoxide:

 1. Oxyl-PRO®S is gestabiliseerde waterstofperoxide
 2. Geurloos, dus geen stankoverlast
 3. Bevat 2x meer waterstofperoxide dan perazijnzuur
 4. Is net zo werkzaam tegen bacteriën, schimmels en virussen als perazijnzuur
 5. Geen irritatie aan de ogen, hoofdpijn,duizeligheid of misselijkheid
 6. Geen aantasting van de pelmachine bij juist gebruik

Hoe weet ik dat Oxyl-PRO®S werkt?
Oxyl-PRO®S beschikt over een biocidetoelating voor desinfectie. Als service en om u goed te adviseren doen wij bacteriën(wit)- en schimmel(roze) metingen. Zo weet u precies of een dosering toevoegt aan uw productieproces. Hieronder een voorbeeld van dosering met en zonder Oxyl-PRO®S bij twee Noord-Hollandse bloembol bedrijven:

Links: zonder desinfectiemiddel, Rechts: met Oxyl-PRO®S
Links: zonder desinfectiemiddel, Rechts: met Oxyl-PRO®S

Andere toepassingen van Oxyl-PRO®S
In Nederland wordt Oxyl-PRO®S in de glastuinbouw sinds 2015 toegepast bij honderden bedrijven. Dat maakt het een relatief jong merk. Oxyl-PRO®S wordt voornamelijk toegepast voor desinfectie van het watergeefsysteem. Hier vindt biofilm- en slijmvorming plaats waarin bacteriën en schimmels zich ontwikkelen. Door de juiste dosering Oxyl-PRO®S in combinatie met de service en advies van Cindro wordt een schoon watergeefsysteem een feit, vrij van biofilm, zuurstofrijk water en een waarneembare evenredige groei door onder andere gezonde witte wortelontwikkeling. 

 

Om u te kunnen voorzien in de juiste behandeling om uw pelmachine in de toekomst vrij te houden van bacteriën, schimmels en/of virussen komen wij graag bij u langs om u een passend advies te geven.

 

Wilt u ook graag geurloos desinfecteren?
Neem dan contact op met Thomas Verburg (t.verburg@cindro.nl/ 0649149965)